Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Cafe brulot
Cafe brulot - składniki:
Cafe brulot - sposób przygotowania:
Skórki cytrusów szpikujemy goździkami. Mieszamy wszystkie składniki (oprócz kawy) i odstawiamy na godzinę. Podgrzewamy i podpalamy. Powoli wlewamy gorącą kawę, cały czas mieszając. Wyjmujemy skórki i cynamon. Café brulot wlewamy do wysokich filiżanek. Oddzielnie podajemy bitą śmietanę.Café brulot to napój z Nowego Orleanu, gdzie kawa jest serwowana na koniec posiłku, tak jak espresso we Włoszech; gorąca, aromatyzowana koniakiem, korzeniami i skórkami z cytrusów. Prawdziwa rozkosz!Do jakiego kraju pojedziesz, taką kawę znajdziesz. Co kraj, to sposób na kawę. I jaki kraj, taka kawa!
- 16 kostek cukru
- 1/2 l koniaku
- 4 laski cynamonu
- spiralnie obrana skórka z 1 pomarańczy i 1 cytryny
- 24 goździki
- 10 szklanek kawy
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki