Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Flaki na modłę Porto

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Flaki na modłę Porto - składniki:
  • 1/2 kg flaków
  • 1 nóżka cielęca
  • 1 świńskie ucho
  • 1/2 kurczaka
  • 250 g linguiça (łagodna
  • choć paprykowana kiełbasa portugalska
  • można ją zastąpić czosnkową)
  • 200 g salpicao (inna kiełbasa portugalska
  • można ją zastąpić podsuszaną kiełbasą wieprzową)
  • 200 g surowej szynki
  • 60 dag drobnej białej fasoli
  • 4 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 listek laurowy
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 200 g ryżu
Flaki na modłę Porto - sposób przygotowania: Dobrze wyczyszczone i sparzone flaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (3-5 godzin). W drugim naczyniu  gotujemy nóżkę cielęcą i świńskie ucho, w trzecim kurczaka oraz wędliny, kolejno wyjmując je, gdy będą gotowe. Gotujemy wcześniej namoczoną fasolę, w połowie gotowania dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki i jedną cebulę, podzieloną na ćwiartki. Gdy flaki, mięsa i wędliny są miękkie, rozdrabniamy je w paski. Kroimy drugą cebulę w plasterki i w dużym garnku podsmażamy ją na smalcu na złocisty kolor. Dorzucamy do niej najpierw ugotowane mięsa, nastepnie fasolkę, liść bobkowy i pietruszkę. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy. Podajemy z osobno ugotowanym ryżem.