Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Marmurkowy sernik

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Marmurkowy sernik - składniki:
Marmurkowy sernik - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180oC. Dno i boki formy o wym. 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Robimy krem, ubijając mikserem wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej masy. Przygotowujemy ciasto. Pokruszoną czekoladę i masło wkładamy do miski i rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej (nieustannie mieszając) - do chwili, aż składniki połączą się w gładki sos. W innej misce ubijamy całe jaja z cukrem, dodajemy sos czekoladowy, dokładnie mieszamy, wsypujemy przesianą mąkę i znów dokładnie mieszamy. Wlewamy 3/4 ciasta czekoladowego do formy i płaską łopatką wyrównujemy jego powierzchnię. Na wierzchu rozsmarowujemy masę serową, a na nią wykładamy pozostałe ciasto. Trzonkiem łyżki "rysujemy" na powierzchni marmurkowy wzór, częściowo mieszając ze sobą krem i ciasto. Pieczemy około 35-45 minut (aż sernik zetnie się w środku). Kroimy, gdy przestygnie.
Szybki sernik z sekretnym składnikiem