Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa krem z kalafiora z przegrzebkami

Autor
A A A
  • Zupa krem z kalafiora z przegrzebkami

    Fot. Paulina Jakóbiec

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zupa krem z kalafiora z przegrzebkami - składniki:
Zupa krem z kalafiora z przegrzebkami - sposób przygotowania: Przygotowujemy marynatę: mieszamy oliwę ze skórką otartą z limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Marynujemy w niej przegrzebki od 12 do 24 godzin w chłodnym miejscu. Kalafiora myjemy, kroimy na cząstki i gotujemy do miękkości w 3/4 wywaru. Dodajemy mleko i miksujemy; jeśli zupa będzie zbyt gęsta, wlewamy resztę wywaru. Studzimy, dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z pokrojonymi w plasterki przegrzebkami. Dekorujemy kwiatkami ogórecznika lekarskiego i skrapiamy sokiem z buraków.