Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Troć lub pstrąg z grilla
Troć lub pstrąg z grilla - składniki:
Troć lub pstrąg z grilla - sposób przygotowania:
Ryby patroszymy, opłukujemy zimną wodą, osuszamy. Sól i pieprz mieszamy z oregano, nacieramy ryby w środku i na zewnątrz. Mieszamy balsam calamansi z 3 łyżkami oliwy, smarujemy ryby (też w środku i na zewnątrz). Do brzuchów ryb wkładamy czosnek, umytą i osuszoną natkę oraz po 2-3 plasterki cytryny. Resztą oliwy smarujemy dwa spore kawałki folii aluminiowej, układamy na nich ryby (każda ryba na osobnym kawałku), szczelnie pakujemy ryby w folię, mocno zaciskając brzegi i pozostawiając w środku wolne miejsce. Paczuszki układamy na rozgrzanym grillu, pieczemy 25 minut, aż kieszonki spuchną od pary, która nie będzie miała ujścia. W czasie grillowania jeden raz ostrożnie odwracamy paczuszki. Wyjmujemy ryby z folii, podajemy na liściach rukoli.
- 1 duża troć (1.5 kg) albo 2 duże lub 4 małe pstrągi
- 1 łyżeczka soli
- świeżo zmielony biały pieprz
- 1/2 łyżeczki oregano
- 4 łyżki oliwy limonkowej (aromatyzowanej limonką) lub cytrynowej
- 1 łyżka balsamu calamansi
- 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
- kilka gałązek natki pietruszki
- kilka plasterków cytryny
- garść rukoli
Informacje o Troć lub pstrąg z grilla
-
Duet egzotyczny
podać do tej przystawki wino (pasuje białe wytrawne), pamiętajmy, aby nie było nazbyt kwasowe. Troć lub pstrąg z grilla (dla 4 osób) 2 duże lub 4 małe pstrągi albo 1 duża troć (1,5 kg), 1 łyżeczka
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki