Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Troć lub pstrąg z grilla

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Troć lub pstrąg z grilla - składniki:
  • 1 duża troć (1.5 kg) albo 2 duże lub 4 małe pstrągi
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 4 łyżki oliwy limonkowej (aromatyzowanej limonką) lub cytrynowej
  • 1 łyżka balsamu calamansi
  • 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kilka plasterków cytryny
  • garść rukoli
Troć lub pstrąg z grilla - sposób przygotowania: Ryby patroszymy, opłukujemy zimną wodą, osuszamy. Sól i pieprz mieszamy z oregano, nacieramy ryby w środku i na zewnątrz. Mieszamy balsam calamansi z 3 łyżkami oliwy, smarujemy ryby (też w środku i na zewnątrz). Do brzuchów ryb wkładamy czosnek, umytą i osuszoną natkę oraz po 2-3 plasterki cytryny. Resztą oliwy smarujemy dwa spore kawałki folii aluminiowej, układamy na nich ryby (każda ryba na osobnym kawałku), szczelnie pakujemy ryby w folię, mocno zaciskając brzegi i pozostawiając w środku wolne miejsce. Paczuszki układamy na rozgrzanym grillu, pieczemy 25 minut, aż kieszonki spuchną od pary, która nie będzie miała ujścia. W czasie grillowania jeden raz ostrożnie odwracamy paczuszki. Wyjmujemy ryby z folii, podajemy na liściach rukoli.

Informacje o Troć lub pstrąg z grilla

  • Duet egzotyczny

    Duet egzotyczny

    podać do tej przystawki wino (pasuje białe wytrawne), pamiętajmy, aby nie było nazbyt kwasowe. Troć lub pstrąg z grilla (dla 4 osób) 2 duże lub 4 małe pstrągi albo 1 duża troć (1,5 kg), 1 łyżeczka