Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Cannoli

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Cannoli - składniki:
  • Ciasto na rurki:
  • 1.5 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżki masła lub smalcu
  • 3-5 łyżek (ew. nieco więcej) marsali (może też być limoncello lub likier pomarańczowy)
  • Nadzienie:
  • 500 g ricotty
  • 1-2 łyżki cukru pudru lub miodu (lub więcej bo nadzienie do prawdziwych sycylijskich cannoli jest o wiele słodsze)
  • ewentualnie nieco esencji waniliowej
  • sok i skórka otarta z cytryny do smaku
  • 4 łyżki mieszanki keksowej lub mieszanej skórki pomarańczowej i z owocu cytronu
  • 1/4 szklanki chipsów lub wiórków czekoladowych (lub pokrojonej w kosteczkę gorzkiej czekolady)
  • Oraz:
  • 2 l oleju arachidowego do głębokiego smażenia
  • 1 roztrzepane białko do sklejania ciastek
  • cukier puder do posypania
  • Do dekoracji:
  • wiśnie koktajlowe (po dwie na każde cannolo; w przepisach z Palermo) albo grubo pokrojone pistacje (w przepisach ze wschodniej Sycylii)
Cannoli - sposób przygotowania: Robimy ciasto: mieszamy mąkę z cynamonem, cukrem, solą oraz kakao, dodajemy posiekane zimne masło (lub smalec) i siekamy nożem, aż powstanie kruszonka. Wlewamy likier - tyle, ile potrzeba, aby powstało twarde ciasto. Zagniatamy tak długo, aż ciasto zrobi się elastyczne. Wtedy lepimy z niego kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. W tym czasie robimy nadzienie: ricottę przekładamy na zawieszone nad miską gęste sitko i wstawiamy na godzinę do lodówki, aby odciekła. Następnie rozcieramy z cukrem lub miodem i ewentualnie esencją waniliową, przyprawiamy do smaku sokiem i skórką otartą z cytryny. Mieszamy z kandyzowaną skórką cytrusów i chipsami czekoladowymi, tak jak w przepisie klasycznym, ale uwaga: bakalie i czekoladę można bez szkody pominąć. Masą napełniamy rękaw cukierniczy i wkładamy do lodówki. Wyjmujemy z lodówki ciasto na cannoli i dzielimy na 4 porcje. Każdą cieniutko rozwałkowujemy na placek o grubości 1 mm, wycinamy kółka o średnicy kilku centymetrów. Każde kółko rozwałkowujemy jeszcze cieniej, nadając mu owalny kształt (dłuższa oś placuszka powinna mieć około 10 cm). Na każdym placuszku kładziemy wzdłuż posmarowaną olejem (to ważne!) rurkę do cannoli*, nawijamy na nią ciasto, brzegi sklejamy roztrzepanym białkiem. Rozgrzewamy olej mniej więcej do 180°C (nie może być zbyt gorący, bo ciastka się spalą, ani za zimny, bo wchłoną tłuszcz) i delikatnie wkładamy rurki z ciastem. Smażymy 3 minuty na złoty kolor. Wyjmujemy, osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku, a gdy przestygną, delikatnie zdejmujemy gotowe cannoli z metalowych rurek. Napełniamy schłodzoną masą z ricotty, oprószamy cukrem pudrem. Cannoli można ozdobić na (co najmniej) dwa sposoby. My proponujemy albo wcisnąć w każdy koniec ciastka wisienkę, albo zanurzyć oba końce w pokrojonych pistacjach. *około 10 cm długości i 2 cm średnicy; w sprzedaży są też mniejsze i węższe. Dostępne np. w Tesco (firma Zenker). Jeśli nie uda się wam ich kupić, możecie skręcić je sami z grubej folii aluminiowej (np. z tacek do grillowania).

Informacje o Cannoli

  • Włoski karnawał [WYNIKI KONKURSU]

    Włoski karnawał [WYNIKI KONKURSU]

    Aneta K. za przepis na sałatkę z soczewicy z czerwoną cebulą Agnieszka S. za przepis na arancini Agnieszka B. za przepis na cannoli, włoskie rurki z serkiem ricotta Magdalena P. za przepis na castagnole Piotr K. za przepis na babkę pomidorową z szynka i oliwkami