Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tartiflette - ziemniaki zapiekane z serem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tartiflette - ziemniaki zapiekane z serem - składniki:
Tartiflette - ziemniaki zapiekane z serem - sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i wraz z cebulą oraz serem gruyere ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Do mieszaniny dodajemy jajka, posiekany czosnek i wino. Doprawiamy solą i ciemnym pieprzem. Masę rozkładamy w wyłożonej pergaminem wysokiej blaszce na wysokość 1,5 cm. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut w temp. 160°C. Z wystudzonego placka wycinamy kółka (8 sztuk). Układamy piramidki, przeplatając plastry sera reblochon, plastry boczku i po 2 krążki placka ziemniaczanego. Ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do momentu, aż boczek się zrumieni, a ser rozpuści. Podajemy w towarzystwie sałaty skropionej oliwą i octem estragonowym.
Pyszne ziemniaczki w skorupkach