Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Gotowane roladki z kurczaka z sosem cytrynowo-imbirowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Gotowane roladki z kurczaka z sosem cytrynowo-imbirowym - składniki:
Gotowane roladki z kurczaka z sosem cytrynowo-imbirowym - sposób przygotowania: Udka trybujemy wycinamy kostki i odcinamy tłuszczyk (skórę zostawiamy nienaruszoną). Filet z piersi kurczaka kroimy, miksujemy razem ze śmietaną i rozmarynem, żeby powstał mus. Przyprawiamy solą i pieprzem. Masę rozkładamy na mięsie udek. Zwijamy jak najciaśniej, a potem każdą roladkę bardzo mocno owijamy folią spożywczą (możemy użyć wielu warstw folii - ważne, by roladki były zbite). Końce mocno związujemy. W szerokim rondlu gotujemy wodę, wkładamy roladki (powinny być zanurzone w wodzie i dość swobodnie pływać), gotujemy 20 minut. Sprawdzamy, czy nie dotykają dna - inaczej się przypalą. Wyjmujemy, studzimy. Odwijamy z folii i obsmażamy ze wszystkich stron na suchej patelni dla smaku i dla koloru. Robimy sos cytrynowo-imbirowy: ząbki czosnku kroimy razem z łupinami, podsmażamy na oleju. Dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz starty imbir, mieszamy. Smażymy 3-4 minuty. Dokładamy koncentrat bulionowy, wsypujemy cukier, wlewamy niewielką ilość wody. Dusimy na małym ogniu 10 minut, cały czas mieszając. Gorący sos przecedzamy przez sito, od razu dodajemy miękkie masło i szybko ubijamy na aksamitny sos. Wsypujemy koperek (dla koloru) i sprawdzamy, czy nie potrzeba więcej soku z cytryny. Obsmażone roladki kroimy na plastry, polewamy sosem cytrynowo-imbirowym.