Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Halibut w sosie sardelowym
Halibut w sosie sardelowym - składniki:
Halibut w sosie sardelowym - sposób przygotowania:
Cebulę bardzo drobno siekamy i szklimy w 2 łyżkach oliwy. Dodajemy opłukane i pocięte filety z anchois oraz natkę. Mieszamy, aż anchois się rozpuszczą. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzem, wlewamy wino i odparowujemy o połowę. Na sosie układamy posolone dzwonka halibuta. Jeśli patelnię można włożyć do piekarnika, przykrywamy ją pokrywką lub folią aluminiową. Pieczemy rybę 15-20 minut w temperaturze 130 stopni C. Jeśli nie można jej włożyć do piekarnika, przekładamy sos do naczynia żaroodpornego, kładziemy na nim rybę, przykrywamy i zapiekamy. Nie warto przełamywać słonego posmaku sardelowego sosu nutami wina dojrzałego. Lepiej coś wysmukłego, dobrze kwasowego. Coś z Loary, jeśli muscadet, to ten od Jo Landrona, np. Amphibolite (ok. 60 zł), albo jakiś Sauvignon z Touraine.
- 2 cebule
- oliwa extra vergine
- 4 filety anchois w oliwie
- 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- 100 ml białego wina
- 2-4 dzwonka halibuta (łącznie około 750 g)
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki