Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Halibut w sosie sardelowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Halibut w sosie sardelowym - składniki:
Halibut w sosie sardelowym - sposób przygotowania: Cebulę bardzo drobno siekamy i szklimy w 2 łyżkach oliwy. Dodajemy opłukane i pocięte filety z anchois oraz natkę. Mieszamy, aż anchois się rozpuszczą. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzem, wlewamy wino i odparowujemy o połowę. Na sosie układamy posolone dzwonka halibuta. Jeśli patelnię można włożyć do piekarnika, przykrywamy ją pokrywką lub folią aluminiową. Pieczemy rybę 15-20 minut w temperaturze 130 stopni C. Jeśli nie można jej włożyć do piekarnika, przekładamy sos do naczynia żaroodpornego, kładziemy na nim rybę, przykrywamy i zapiekamy. Nie warto przełamywać słonego posmaku sardelowego sosu nutami wina dojrzałego. Lepiej coś wysmukłego, dobrze kwasowego. Coś z Loary, jeśli muscadet, to ten od Jo Landrona, np. Amphibolite (ok. 60 zł), albo jakiś Sauvignon z Touraine.