Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Casserole warzywne i kotlety cielęce
Casserole warzywne i kotlety cielęce - składniki:
Casserole warzywne i kotlety cielęce - sposób przygotowania:
Kotlety cielęce lekko rozbijamy tłuczkiem. Każdy nacieramy odrobiną oliwy, posypujemy posiekanym rozmarynem (jedną gałązkę pozostawiamy). Odstawiamy do zamarynowania na dwie godziny. Obieramy skorzonerę, seler, brukiew, pietruszkę i kroimy w dużą kostkę. Cebule kroimy na pół. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wkładamy warzywa, dodajemy liść laurowy i pozostałą gałązkę rozmarynu. Smażymy 10 minut. Wino podgrzewamy, redukujemy. Koncentrat bulionowy rozpuszczamy w litrze wody. Do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy, olej truflowy, zredukowane wino i bulion. Przyprawiamy pieprzem. Gotujemy do miękkości na małym ogniu bez przykrycia, aż płyn odparuje. Mocno rozgrzewamy patelnię o grubym dnie, układamy cielęcinę. Oprószamy solą i pieprzem, smażymy 3-4 minuty (z drugiej strony także przyprawiamy i smażymy). Smażąc, polewamy sosem z patelni lub płynem, która pozostał z marynaty. Podajemy z warzywami.
- 4 kotlety cielęce (po 150 g każdy)
- 2 gałązki rozmarynu
- 150 g skorzonery
- 1 seler korzeniowy
- 1 brukiew
- 2 korzenie pietruszki
- 3 czerwone cebule
- 2 łyżki oliwy do nacierania mięsa
- 1 liść laurowy
- 300 ml czerwonego wytrawnego wina
- 5 łyżek koncentratu bulionowego drobiowego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oleju truflowego
- sól i pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki