Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Casserole warzywne i kotlety cielęce

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Casserole warzywne i kotlety cielęce - składniki:
Casserole warzywne i kotlety cielęce - sposób przygotowania: Kotlety cielęce lekko rozbijamy tłuczkiem. Każdy nacieramy odrobiną oliwy, posypujemy posiekanym rozmarynem (jedną gałązkę pozostawiamy). Odstawiamy do zamarynowania na dwie godziny. Obieramy skorzonerę, seler, brukiew, pietruszkę i kroimy w dużą kostkę. Cebule kroimy na pół. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wkładamy warzywa, dodajemy liść laurowy i pozostałą gałązkę rozmarynu. Smażymy 10 minut. Wino podgrzewamy, redukujemy. Koncentrat bulionowy rozpuszczamy w litrze wody. Do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy, olej truflowy, zredukowane wino i bulion. Przyprawiamy pieprzem. Gotujemy do miękkości na małym ogniu bez przykrycia, aż płyn odparuje. Mocno rozgrzewamy patelnię o grubym dnie, układamy cielęcinę. Oprószamy solą i pieprzem, smażymy 3-4 minuty (z drugiej strony także przyprawiamy i smażymy). Smażąc, polewamy sosem z patelni lub płynem, która pozostał z marynaty. Podajemy z warzywami.