Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Gotowany stek z tuńczyka z sosem kaparowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Gotowany stek z tuńczyka z sosem kaparowym - składniki:
Gotowany stek z tuńczyka z sosem kaparowym - sposób przygotowania: Robimy wywar. Marchewkę i pora kroimy w plasterki. Do garnka wlewamy zimną wodę, wrzucamy pokrojone warzywa i pozostałe składniki wywaru, zagotowujemy. Zmiejszamy płomień do minimum, wkładamy steki do wywaru i gotujemy przez 5 min, a następnie wyłączamy palnik i pozostawiamy rybę w gorącym wywarze przez kolejne 5 min. W tym czasie rozpuszczamy w małym rondlu sklarowane masło, dodajemy sok z cytryny i kapary. Całość doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z palnika i trzepaczką lekko ubijamy, aby tłuszcz delikatnie się spienił. Rybę wyjmujemy z wywaru łyżką cedzakową i polewamy sosem.