Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto figowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciasto figowe - składniki:
Ciasto figowe - sposób przygotowania: Robimy ciasto: miksujemy (pulsacyjnie) obie mąki z cukrem i solą. Dodajemy masło i rozmaryn, miksujemy, aby powstała kruszonka. Wlewamy wodę i miksujemy jeszcze chwilę, aż ciasto będzie spójne. Wylepiamy nim dno i boki okrągłej formy na tartę o śr. 25 cm. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, pieczemy ciasto przez 25-30 minut. Studzimy. Robimy krem: ucieramy śmietanę z mascarpone, cukrem, skórką cytrynową i solą. W rondelku rozgrzewamy galaretkę z miodem, studzimy. Krem rozsmarowujemy na kruchym cieście, obkładamy plastrami fig, owoce smarujemy glazurą z galaretki i miodu (jeśli nie mamy galaretki, możemy użyć samego miodu).

Informacje o Ciasto figowe

  • Martwa natura (bez wędzidła)

    Martwa natura (bez wędzidła)

    ogniu, tak by całe mięso było mocno przyrumienione. Wkładamy do dużego naczynia żaroodpornego (koniecznie przykrywanego), polewamy octem balsamicznym, olejem, doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy grzyby i pieczemy 3-4 godziny w temp. 200°C. Ciasto figowe