Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Gotowana szynka świąteczna na szwedzki sposób
Gotowana szynka świąteczna na szwedzki sposób - składniki:
Gotowana szynka świąteczna na szwedzki sposób - sposób przygotowania:
Jeśli szynka jest surowa, opłucz ją w dużej ilości zimnej wody, a następnie namocz przez ok. 30 minut. Wbij w szynkę termometr spożywczy. Szynkę ze skórą (i wbitym termometrem) przełóż do dużego garnka i zalej wodą, tak by prawie przykryła całą szynkę. Zagotuj i zbierz z powierzchni pianę. Dołóż dwa listki laurowe i ok. 15 ziaren ziela angielskiego (proporcja na 3-4 kilogramową szynkę). Nie sól. Gotuj szynkę na wolnym ogniu pod przykryciem. Szynka jest gotowa, kiedy termometr wskaże 74 stopnie. Jak najszybciej wyjmij szynkę z zalewy i schłodź tak szybko jak to tylko możliwe. Zdejmij skórę, kiedy szynka jest jeszcze ciepła. Nastaw piekarnik na 200-225 stopni. Zmieszaj jedno jajko z ok. 3 łyżkami musztardy (proporcja na 3-4 kilogramową szynkę). Rozsmaruj glazurę na ugotowanej szynce, na miejscu skóry. Oprósz bułką tartą i wstaw do piekarnika. Zrumień glazurę przez ok. 15 minut, ale uważaj, żeby się nie przypaliła.
- szynka
- woda
- 2 listiki laurowe
- 15 ziaren ziela angielskiego
- 15 ziaren ziela angielskiego (proporcja na 3-4 kilogramową szynkę)
- Glazura:
- jajko
- 3 łyżkami musztardy
- bułka tarta
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki