Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Gotowana szynka świąteczna na szwedzki sposób

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Gotowana szynka świąteczna na szwedzki sposób - składniki:
Gotowana szynka świąteczna na szwedzki sposób - sposób przygotowania: Jeśli szynka jest surowa, opłucz ją w dużej ilości zimnej wody, a następnie namocz przez ok. 30 minut. Wbij w szynkę termometr spożywczy. Szynkę ze skórą (i wbitym termometrem) przełóż do dużego garnka i zalej wodą, tak by prawie przykryła całą szynkę. Zagotuj i zbierz z powierzchni pianę. Dołóż dwa listki laurowe i ok. 15 ziaren ziela angielskiego (proporcja na 3-4 kilogramową szynkę). Nie sól. Gotuj szynkę na wolnym ogniu pod przykryciem. Szynka jest gotowa, kiedy termometr wskaże 74 stopnie. Jak najszybciej wyjmij szynkę z zalewy i schłodź tak szybko jak to tylko możliwe. Zdejmij skórę, kiedy szynka jest jeszcze ciepła. Nastaw piekarnik na 200-225 stopni. Zmieszaj jedno jajko z ok. 3 łyżkami musztardy (proporcja na 3-4 kilogramową szynkę). Rozsmaruj glazurę na ugotowanej szynce, na miejscu skóry. Oprósz bułką tartą i wstaw do piekarnika. Zrumień glazurę przez ok. 15 minut, ale uważaj, żeby się nie przypaliła.