Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Karpfenblau - karp na niebiesko

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Karpfenblau - karp na niebiesko - składniki:
Karpfenblau - karp na niebiesko - sposób przygotowania: Sprawionego karpia myjemy, układamy w naczyniu i zalewamy wrzącym octem. Pozostawiamy na 10 minut. W drugim rondlu zagotowujemy 2 litry wody z zielem angielskim i pokrojoną w krążki cebulą, solimy, pieprzymy. Umieszczamy wyjętą z octu rybę na drucianej podkładce lub sitku i wkładamy do wywaru w taki sposób, aby sitko nie dotykało dna rondla. Pozostawiamy na ogniu przez pół godziny, nie dopuszczając do wrzenia wywaru. Śmietankę ubijamy z chrzanem, doprawiamy do smaku solą i cukrem. Ugotowanego karpia przekładamy na półmisek, dekorujemy ubitą śmietanką i plasterkami cytryny. Masło roztapiamy, wlewamy do sosjerki i podajemy jako dodatek do karpia.