Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Karpfenblau - karp na niebiesko
Karpfenblau - karp na niebiesko - składniki:
Karpfenblau - karp na niebiesko - sposób przygotowania:
Sprawionego karpia myjemy, układamy w naczyniu i zalewamy wrzącym octem. Pozostawiamy na 10 minut. W drugim rondlu zagotowujemy 2 litry wody z zielem angielskim i pokrojoną w krążki cebulą, solimy, pieprzymy. Umieszczamy wyjętą z octu rybę na drucianej podkładce lub sitku i wkładamy do wywaru w taki sposób, aby sitko nie dotykało dna rondla. Pozostawiamy na ogniu przez pół godziny, nie dopuszczając do wrzenia wywaru. Śmietankę ubijamy z chrzanem, doprawiamy do smaku solą i cukrem. Ugotowanego karpia przekładamy na półmisek, dekorujemy ubitą śmietanką i plasterkami cytryny. Masło roztapiamy, wlewamy do sosjerki i podajemy jako dodatek do karpia.
- 1 średni karp
- 1/2 szklanki octu winnego
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- 1 cebula
- 200 ml śmietanki 36%
- 3 łyżki tartego chrzanu
- cukier
- 1 cytryna
- 100 g masła
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki