Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa z żółtych pomidorów

Autor
A A A
  • Zupa z żółtych pomidorów

    Fot. M&K Duklas / duklas.pl

    Czas przygotowania: do 60 minut

    Poziom trudności: łatwe

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zupa z żółtych pomidorów - składniki:
  • 2 łyżki oliwy
  • 5-6 dag szynki (najlepiej parmeńskiej) pokrojonej w cieniutkie plasterki
  • 1 pęczek dymki
  • 1 łyżka posiekanego czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 1 kg żółtych pomidorów
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 4-6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
Zupa z żółtych pomidorów - sposób przygotowania: W rondlu rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy szynkę i smażymy, mieszając, 1-2 minuty, aż zacznie się rumienić. Dodajemy posiekane dymki, czosnek i listek laurowy. Nie przerywając mieszania, dusimy, aż dymki będą miękkie i lekko przyrumienione (ok. 6-8 minut). Teraz dodajemy do rondla drobno pokrojone pomidory, wlewamy bulion i wodę, dodajemy sól i pieprz. Częściowo przykrywamy i gotujemy 15-20 minut. Wyjmujemy listek laurowy, jeśli trzeba jeszcze raz przyprawiamy do smaku. Zupę wlewamy do miseczek, każdą porcję dekorujemy sporym kleksem śmietany. Ta zupa jest równie wyśmienita, jeśli zrobimy ją z zielonych pomidorów, A i ze zwykłych, czerwonych smakuje nie gorzej!