Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Węgorz duszony z okolic Pordenone

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Węgorz duszony z okolic Pordenone - składniki:
  • 1 węgorz (ok. 1 kg)
  • 1 łyżka mąki
  • 4-5 łyżek oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 kieliszka białego wina
  • 1/2 kg pomidorów
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • sól
  • pieprz
Węgorz duszony z okolic Pordenone - sposób przygotowania: Węgorza kroimy na kawałki (6-7 cm), myjemy, oprószamy mąką. Do szerokiego garnka wlewamy oliwę i podsmażamy czosnek na złoty kolor. Wyjmujemy czosnek, wkładamy kawałki węgorza, dodajemy liście laurowe. Podsmażamy węgorza ze wszystkich stron na złoty kolor. Rybę solimy i pieprzymy. Wlewamy wino. Sparzamy pomidory i zdejmujemy z nich skórkę, dodajemy pulpę do garnka. Wsypujemy natkę, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Podajemy z gorącą polentą.