Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Stek z tuńczyka z risottem i borowikami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Stek z tuńczyka z risottem i borowikami - składniki:
Stek z tuńczyka z risottem i borowikami - sposób przygotowania: Tuńczyka marynujemy w ziołach, 150 ml wina, odrobinie soli i pieprzu przez 4 godziny. Wybieramy ładne liście pora - cienkie, niełykowate. Blanszujemy je, następnie owijamy w nie zamarynowanego tuńczyka. Przygotowujemy risotto. Siekamy połowę cebuli i szklimy na maśle. Wrzucamy ryż i podsmażamy, aż stanie się przezroczysty. Wlewamy 50 ml wina, dodajemy szafran i podlewamy gorącą wodą. Gotujemy, mieszając i dolewając kolejne porcje wody, gdy ryż wchłonie płyn. Kiedy ryż będzie al dente, wsypujemy starty parmezan, dodajemy sok z 1/4 limonki i 50 ml śmietany. Doprawiamy do smaku. Marchewkę i resztę pora tniemy w cienkie paski, blanszujemy i podsmażamy na maśle. Oddzielnie na rozgrzanej oliwie rumienimy borowiki. Robimy sos. Szklimy resztę posiekanej cebuli, podlewamy 50 ml wina, a następnie dodajemy pozostałą śmietankę. Podgrzewamy, aż sos zgęstnieje, przyprawiamy, dodajemy sok z 1/2 limonki. Tuńczyka smażymy na patelni grillowej na małym ogniu po 2 minuty z każdej strony. Na talerzu układamy rybę, dekorujemy borowikami, obok kładziemy risotto oraz warzywa, skrapiamy sosem limonkowym. Szczepan Orczykowski - Kucharz-cukiernik we wrocławskim hotelu Sofitel. Kręci go szybkie podejmowanie decyzji w kuchni. Z wykształcenia jest cukiernikiem. Miłością do słodkości zapałał dzięki wujkowi, który pracował w cukierni. Pierwszym daniem przyrządzonym przez Szczepana w dzieciństwie były naleśniki. W Sofitelu jest od trzech lat, wcześniej pracował m.in. w Dworze Polskim we Wrocławiu. Podkreśla, że jego pierwszy zawód bardzo pomaga mu w gotowaniu, często przenosi cukiernicze pomysły na grunt kuchenny. Stara się łączyć różne smaki i techniki, zwłaszcza kuchni polskiej i azjatyckiej. Uwielbia ryby i owoce morza. Najbardziej cieszą go miłe reakcje ludzi na jedzenie, które przygotowuje.