Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto kawowe z korzenną kruszonką orzechową

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciasto kawowe z korzenną kruszonką orzechową - składniki:
Ciasto kawowe z korzenną kruszonką orzechową - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Ucieramy cukier i cukier waniliowy z masłem i solą na puszystą, kremową masę. Kolejno wbijamy jajka, dokładnie ucierając masę po dodaniu każdego. Wlewamy śmietanę i kawę, mieszamy mikserem ustawionym na najniższe obroty. Porcjami, stale ucierając na niskich obrotach, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem. Przygotowujemy kruszonkę, mieszając wszystkie składniki. Tortownicę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Napełniamy ciastem kawowym, równomiernie posypujemy kruszonką orzechową. Pieczemy 50 minut na środkowym poziomie piekarnika, aż patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy po wyjęciu.