Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sałata z indyka z sosem z awokado

Autor
A A A
  • Sałata z indyka z sosem z awokado

    Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

    Czas przygotowania: do 30 minut

    Poziom trudności: łatwe

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sałata z indyka z sosem z awokado - składniki:
  • Sos:
  • 1 duże przekrojone na pół - bez pestki awokado
  • 1.5 łyżki soku z limonki
  • 1.5 łyżki sosu chili
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • Oraz:
  • 30 dag pokrojonej w kostkę wędzonej piersi indyka
  • 1 posiekana biała cebula
  • 20 dag groszku konserwowego
  • 1 zielona pokrojona w kostkę papryka
  • garść listków świeżej kolendry
  • do podania liście sałaty rzymskiej lub lodowej
Sałata z indyka z sosem z awokado - sposób przygotowania: Przygotuj sos: miąższ awokado zmiksuj w malakserze, dodając sok z limonki, roztarty czosnek, sos chili oraz oliwę. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż do miski mięso indyka, cebulę, groszek, paprykę oraz kolendrę. Polej sosem, delikatnie wymieszaj. Porcje sałatki układaj na umytych i osuszonych liściach sałaty. Możesz ozdobić świeżymi listkami kolendry i podawać z bagietką lub z grzankami z białego pieczywa.