Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Chłodnik z cukinii

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Chłodnik z cukinii - składniki:
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 obrane i pokrojone w kostkę średnie ziemniaki
  • 1 kg najlepiej młodych; niedużych; nieobranych; pokrojonych w małą kosteczkę cukinii
  • 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 5 łyżek posiekanej świeżej melisy
  • 3 łyżki posiekanej natki lub trybulki
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • sok z cytryny
  • 1 szklanka kefiru; zsiadłego mleka lub maślanki
Chłodnik z cukinii - sposób przygotowania: W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekane szalotki i czosnek, ziemniaki oraz cukinię. Wlewamy gorący bulion, gotujemy 10 minut. Wrzucamy melisę i natkę, gotujemy razem jeszcze 5 minut. Miksujemy na gładki krem, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem cytrynowym. Gdy zupa wystygnie, wkładamy ją na 2 godziny do lodówki, a potem mieszamy z maślanką, kefirem lub zsiadłym mlekiem. Chłodnik możemy posypać posiekaną melisą, szczypiorkiem lub natką.
Orzeźwiająca, piękna zupa zwana chłodnikiem

Informacje o Chłodnik z cukinii

  • Menu dnia na ochłodę

    Menu dnia na ochłodę

    Taki chłodnik najlepiej podawać z kozim serem pleśniowym. Jeśli jednak za nim nie przepadasz, możesz zaserwować go również z odrobiną kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego, a także grzankami, groszkiem ptysiowym czy prażonymi pestkami dyni. Zielony chłodnik z kozim serem 1 duża cukinia