Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Turon

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Turon - składniki:
  • 13 dag obranych migdałów
  • 5 dag niesolonych pistacji
  • 5 dag orzeszków piniowych
  • 15 dag cukru
  • 25 dag gorzkiej czekolady
  • 30 dag orzechowej masy nugatowej
  • 150 ml kremówki
  • 5 dag masła
  • sól
Turon - sposób przygotowania: Migdały prażymy przez 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. Cukier karmelizujemy na złoty kolor, wkładamy migdały i orzechy, mieszamy, aby całe pokryły się karmelem. Rozsmarowujemy na blasze. Gdy karmel zastygnie, łamiemy go na kawałeczki. Posiekany nugat i czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Zagotowujemy śmietankę, wlewamy do masy czekoladowo-nugatowej. Czekamy, aż masa przestygnie, a w tym czasie ucieramy masło ze szczyptą soli. Powoli dodajemy ostudzoną masę czekoladowo-nugatową, stale mieszając. Do gładkiej masy dodajemy karmelowe orzechy. Ponownie mieszamy. Keksówkę wykładamy przezroczystą folią kuchenną, tak aby jej końce wystawały poza brzegi formy. Napełniamy masą, zawijamy na wierzch końce folii; wkładamy na noc do lodówki. MASA NUGATOWA (jeśli nie uda się kupić gotowej): Przygotowujemy po 30 dag cukru pudru, orzechów laskowych i czekolady mlecznej oraz trochę masła. Prażymy orzechy na suchej patelni, potem drobniutko mielemy. Cukier puder topimy na patelni, dodajemy zmielone orzechy, mieszamy. Powstałą grudkowatą masę zdejmujemy z patelni, rozprowadzamy na posmarowanym masłem kawałku pergaminu i czekamy, aż wystygnie. Zimną rozdrabniamy blenderem - musi być bardzo drobno zmielona, dlatego miksujemy 10-20 minut! Podczas mielenia wypływa olej zawarty w orzechach, który nada nugatowi aksamitną konsystencję. Zmiksowaną masę orzechową łączymy ze stopioną czekoladą.