Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sielawa ze szparagami i figami

Autor
A A A
  • Sielawa ze szparagami i figami

    Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

    Czas przygotowania: do 30 minut

    Poziom trudności: łatwe

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sielawa ze szparagami i figami - składniki:
  • 320 g wędzonej sielawy (może być ew. karmazyn lub sieja)
  • 80 g jadalnych kwiatów (np. bratków; nasturcji; stokrotek itp.)
  • 200 g zielonych szparagów wcześniej zblanszowanych (lub krótko podgotowanych)
  • 200 g świeżych fig
  • 80 ml oliwy aromatyzowanej awokado albo zwykłej
Sielawa ze szparagami i figami - sposób przygotowania: Wędzoną sielawę oczyszczamy i filetujemy. Kwiaty płuczemy, osuszamy na ręczniku papierowym. Szparagi obieramy, obcinamy główki i kroimy na kawałki (3 cm). Figi kroimy na ćwiartki. Całość układamy na talerzu skrapiamy oliwą. Można dosmaczyć odrobiną czarnego pieprzu.
Wyrafinowane szparagi w cieście francuskim