Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kolorowe purée ziemniaczane
Kolorowe purée ziemniaczane - składniki:
Kolorowe purée ziemniaczane - sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki zalewamy osoloną wrzącą wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Wodę odlewamy, a ziemniaki zgniatamy, dodając gorące mleko i 2 łyżki masła, aż powstanie pulchna masa. Doprawiamy ją solą. Purée dzielimy na trzy części. Pierwszą rozcieramy z żółtkiem, drugą z ugotowanym i przetartym przez sito szpinakiem (lub sokiem wyciśniętym ze szpinaku), trzecią mieszamy z sosem pomidorowym. Polewamy roztopionym pozostałym masłem.
- 10 ziemniaków
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki masła
- 1 surowe żółtko
- 20 dag szpinaku
- 1-2 łyżki sosu pomidorowego
- sól
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki