Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ślimaki po burgundzku z masłem czosnkowo-ziołowym
Ślimaki po burgundzku z masłem czosnkowo-ziołowym - składniki:
Ślimaki po burgundzku z masłem czosnkowo-ziołowym - sposób przygotowania:
Przygotowanie żywych ślimaków do spożycia to niestety niezbyt humanitarne zajęcie. Wkładamy ślimaki (najlepsze będą o średnicy 3-4 cm) do skrzynki z otworami, aby nie mogły wyjść, ale miały dostęp powietrza. Trzymamy je tam 3-4 dni, nie podając nic do jedzenia, aby oczyściły się od wewnątrz. Po tym czasie myjemy je zimną wodą. Zachowujemy tylko te, które są żywe. Oprószamy solą, aby z powrotem weszły do muszelek. Ślimaki wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy 10 minut. Odcedzamy i lekko schładzamy w zimnej wodzie. Myjemy garnek i zagotowujemy w nim wodę na wywar warzywny. Dodajemy pietruszkę, marchewkę, sól, pieprz w ziarnach, kilka listków bazylii oraz oregano i gotujemy na wolnym ogniu. Wyjmujemy z muszelek podgotowane ślimaki, najlepiej specjalnym widelczykiem lub wykałaczką. Odcinamy cienką część ślimaka, która w muszli była schowana najgłębiej. Nie nadaje się do jedzenia, bo jest gorzka. Przygotowane w ten sposób ślimaki wrzucamy do wywaru warzywnego i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 2,5 godziny. W tym czasie oczyszczamy muszle i obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Siekamy natkę i pozostałą bazylię, rozgniatamy czosnek nożem. Zioła i czosnek miksujemy dokładnie z miękkim masłem, doprawiając solą. Wyjmujemy ślimaki z rosołu, studzimy i umieszczamy w muszelkach. Do każdej wkładamy porcję masła czosnkowego. Jeśli mamy dużo ślimaków, część z nich możemy owinąć w folię spożywczą i zamrozić - będą wykwintną przekąską dla niespodziewanych gości. Ślimaki z masłem czosnkowym umieszczamy na blasze i zapiekamy 10 minut w 200°C. Podajemy na tostach, polane resztką roztopionego masła.
- 1 kg ślimaków
- po 1 pietruszce i marchewce
- sól morska
- kilka ziaren pieprzu
- 3 gałązki bazylii
- kilka listków oregano
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 150 g miękkiego masła
- kilka kromek chleba tostowego
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki