Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rojak

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Rojak - składniki:
  • 1/2 szklanki niesolonych bez skórki orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka pasty z tamaryndowca
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 posiekana papryczka chilli
  • 1/2 łyżeczki soku z limonki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 obrany zielony ogórek
  • 1 obrane mango
  • 1/3 obranego ananasa
  • 4 podłużne ptysie pokrojone na kawałki
Rojak - sposób przygotowania: Orzeszki prażymy na suchej patelni, a później drobno siekamy. Pastę z tamaryndowca przekładamy do miseczki, wlewamy 75 ml gorącej wody, mieszamy i pozostawiamy na 15 minut. Przecieramy przez sitko, dodajemy cukier, chilli, sok z limonki i sos sojowy. Ogórka i owoce kroimy na kawałki, mieszamy w misce razem z ptysiami, polewamy stopniowo sosem i mieszamy delikatnie rękoma. Sos powinien podkreślać smak owoców, nie może go zdominować. Posypujemy orzeszkami. Jemy od razu!

Informacje o Rojak

  • Czy już jadłeś (W Singapurze)?

    Czy już jadłeś (W Singapurze)?

    najbardziej obowiązkowe z obowiązkowych to rojak, laksa i kurczak po hajnańsku (albo po prostu chicken rice). Najsłynniejszy rojak to ten z Old Airport Road (Blk 51 Old Airport Road, Toa Payoh Rojak, stanowisko 01-108). W przewodniku dostał najwyższą notę. Szybko rozumiemy, dlaczego