Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Czarne grissini

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Czarne grissini - składniki:
  • Paluszki:
  • 1 dag świeżych drożdży (lub łyżeczka suszonych)
  • 25 dag mąki (typ 550)
  • 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 torebki (po 3 g) atramentu z kałamarnicy (do kupienia w dobrych delikatesach)
  • Dodatki (niekoniecznie):
  • biały sezam
  • gruba sól morska
  • Do podania:
  • dowolny biały dip
Czarne grissini - sposób przygotowania: Rozpuszczamy drożdże w 1/2 szklanki ciepłej wody. Mąkę łączymy z solą, wlewamy oliwę, drożdże, dodajemy atrament. Zagniatamy (jeśli mikserem, najpierw minutę na niskich obrotach, potem 4 min na średnich) - ciasto ma być gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, blachę wyściełamy pergaminem. Ciasto rozwałkowujemy na grub. 1/2 cm, wycinamy długie paski, toczymy je rękami, formując paluszki. Powinny być dosyć cienkie, bo podrosną w piecu. Układamy je na blasze, ew. smarujemy wodą i posypujemy - jedne solą, drugie sezamem. Pieczemy przez 10-15 min na środkowym poziomie piekarnika (po 10 min wyjmujemy pierwsze grissino i sprawdzamy, czy jest gotowe), zdejmujemy z blachy i studzimy. Podajemy z dowolnym białym dipem, np. serowym.

Informacje o Czarne grissini

  • Pyszna partia

    Pyszna partia

    niewielkie kawałki. Czarne grissini Paluszki: 1 dag świeżych drożdży (lub łyżeczka suszonych), 25 dag mąki (typ 550), 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej, 1 łyżka oliwy