Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Czarne grissini
Czarne grissini - składniki:
Czarne grissini - sposób przygotowania:
Rozpuszczamy drożdże w 1/2 szklanki ciepłej wody. Mąkę łączymy z solą, wlewamy oliwę, drożdże, dodajemy atrament. Zagniatamy (jeśli mikserem, najpierw minutę na niskich obrotach, potem 4 min na średnich) - ciasto ma być gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, blachę wyściełamy pergaminem. Ciasto rozwałkowujemy na grub. 1/2 cm, wycinamy długie paski, toczymy je rękami, formując paluszki. Powinny być dosyć cienkie, bo podrosną w piecu. Układamy je na blasze, ew. smarujemy wodą i posypujemy - jedne solą, drugie sezamem. Pieczemy przez 10-15 min na środkowym poziomie piekarnika (po 10 min wyjmujemy pierwsze grissino i sprawdzamy, czy jest gotowe), zdejmujemy z blachy i studzimy. Podajemy z dowolnym białym dipem, np. serowym.
- Paluszki:
- 1 dag świeżych drożdży (lub łyżeczka suszonych)
- 25 dag mąki (typ 550)
- 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej
- 1 łyżka oliwy
- 2 torebki (po 3 g) atramentu z kałamarnicy (do kupienia w dobrych delikatesach)
- Dodatki (niekoniecznie):
- biały sezam
- gruba sól morska
- Do podania:
- dowolny biały dip
Informacje o Czarne grissini
-
Pyszna partia
niewielkie kawałki. Czarne grissini Paluszki: 1 dag świeżych drożdży (lub łyżeczka suszonych), 25 dag mąki (typ 550), 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej, 1 łyżka oliwy
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki