Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Glazurowana tarta pigwowo-orzechowa z kremem z mascarpone
Glazurowana tarta pigwowo-orzechowa z kremem z mascarpone - składniki:
Glazurowana tarta pigwowo-orzechowa z kremem z mascarpone - sposób przygotowania:
Robimy ciasto: mieszamy mąkę z cukrem, dodajemy połowę masła i siekamy. Wlewamy 1 jajko roztrzepane z olejem orzechowym, zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Rozwałkowujemy i wyklejamy ciastem spód i boki formy o śr. 20 cm. Spód nakłuwamy widelcem, wkładamy do lodówki na 2 godz. Pieczemy 15 min w 200°C (najlepiej przykryć ciasto pergaminem i posypać suszonym grochem, wtedy się nie wybrzuszy). Po zdjęciu pergaminu i grochu pieczemy ciasto 5 min na złoto. Studzimy, posypujemy orzechami. Topimy resztę masła, mieszamy z brązowym cukrem, miodem, pozostałymi jajkami oraz skórką cytrynową. Polewamy orzechy, pieczemy 30 min w 180°C. Galaretkę pigwową rozpuszczamy na małym ogniu z 1/2 łyżki wody, glazurujemy wierzch ciasta (używamy tylko małej porcji galaretki, reszta będzie potrzebna) od razu po wyjęciu z piekarnika. Mascarpone ubijamy z resztą galaretki i pigwówką. Tartę podajemy na ciepło, z porcją kremu.
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki drobnego cukru
- 20 dag masła
- 3 jajka
- 2 łyżeczki oleju z orzechów włoskich
- 20 dag posiekanych orzechów włoskich
- 5 dag brązowego cukru
- 2 łyżki miodu
- skórka otarta z 1 cytryny
- 4 łyżki galaretki pigwowej
- 25 dag mascarpone
- 1 łyżka pigwówki
- masło do formy
Tarta szpinakowa na kruchym spodzie - dobry nastrój na długo
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki