Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Glazurowana tarta pigwowo-orzechowa z kremem z mascarpone

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Glazurowana tarta pigwowo-orzechowa z kremem z mascarpone - składniki:
Glazurowana tarta pigwowo-orzechowa z kremem z mascarpone - sposób przygotowania: Robimy ciasto: mieszamy mąkę z cukrem, dodajemy połowę masła i siekamy. Wlewamy 1 jajko roztrzepane z olejem orzechowym, zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Rozwałkowujemy i wyklejamy ciastem spód i boki formy o śr. 20 cm. Spód nakłuwamy widelcem, wkładamy do lodówki na 2 godz. Pieczemy 15 min w 200°C (najlepiej przykryć ciasto pergaminem i posypać suszonym grochem, wtedy się nie wybrzuszy). Po zdjęciu pergaminu i grochu pieczemy ciasto 5 min na złoto. Studzimy, posypujemy orzechami. Topimy resztę masła, mieszamy z brązowym cukrem, miodem, pozostałymi jajkami oraz skórką cytrynową. Polewamy orzechy, pieczemy 30 min w 180°C. Galaretkę pigwową rozpuszczamy na małym ogniu z 1/2 łyżki wody, glazurujemy wierzch ciasta (używamy tylko małej porcji galaretki, reszta będzie potrzebna) od razu po wyjęciu z piekarnika. Mascarpone ubijamy z resztą galaretki i pigwówką. Tartę podajemy na ciepło, z porcją kremu.
Tarta szpinakowa na kruchym spodzie - dobry nastrój na długo