Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tartaletki z jagodami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tartaletki z jagodami - składniki:
Tartaletki z jagodami - sposób przygotowania: Robimy ciasto. Masło i cukier puder miksujemy na jasną, puszystą masę. Wsypujemy mąkę i mielone migdały. Zmniejszamy obroty miksera i ucieramy dalej. Gdy masa będzie gładka, wbijamy jajko i ucieramy, aby połączyło się z resztą składników. Zawijamy ciasto w folię kuchenną i wkładamy na 40 minut do lodówki. Robimy nadzienie: wszystkie składniki (oprócz jagód) dokładnie ubijamy. Do powstałej masy dodajemy jagody i delikatnie mieszamy. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 1/2 cm, wykrawamy kółka o średnicy 9 cm. Kółkami wyklejamy foremki na tartaletki (powinno wystarczyć nam ciasta na 6-7 foremek). Pieczemy 7-10 minut w 180°C. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Następnie napełniamy jagodowym nadzieniem i pieczemy 20-30 minut, aż wierzch się przyrumieni.
Tarta szpinakowa na kruchym spodzie - dobry nastrój na długo