Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Drożdżówki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Drożdżówki - składniki:
Drożdżówki - sposób przygotowania: Miksujemy mąkę z cukrem, solą i pokruszonymi drożdżami. Dodajemy mleko, masło i roztrzepane jajka. Miksujemy 20 minut, aż ciasto będzie gładkie, błyszczące, dość luźne. Przekładamy do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy przezroczystą folią. Wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia dzielimy ciasto na 16 kulek, układamy w foremkach do muffinów lub na blasze wyściełanej pergaminem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 godziny, aż podwoją objętość. Z wierzchu smarujemy bułki jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150°C i zwiększamy temperaturę do 200°C. Pieczemy około 20 minut.
Klasyk z podstawówki drożdżówki z budyniem

Informacje o Drożdżówki

  • Domowa drożdżówka dla ucznia

    Domowa <strong>drożdżówka</strong> dla ucznia

    Słodka przekąska może być elementem zdrowej, zbilansowanej diety dziecka, pod warunkiem, że pojawia się w jadłospisie nie częściej niż raz dziennie. Podstawą przygotowania domowych drożdżówek są drożdże, które dostarczają witamin z grupy B, korzystnie wpływających na większość procesów

  • Menu dnia z domowymi drożdżówkami

    Menu dnia z domowymi <strong>drożdżówkami</strong>

    miski wkładamy gruszki, kapustę, marchewkę, rodzynki oraz szalotki. Nie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Tuż przed podaniem polewamy sałatkę lekko podgrzanym sosem i mieszamy. Jeśli lubisz naprawdę słodkie desery, posmaruj wierzch ostudzonych drożdżówek lukrem z cukru pudru utartego z

  • Drożdżówki z serem i śliwkami

    <strong>Drożdżówki</strong> z serem i śliwkami

    Drożdżówki z serem i śliwkami 12 śliwek, przekrojonych na pół i wypestkowanych 2 łyżki cukru trzcinowego szczypta mielonego kardamonu 250 g mleka 20 g świeżych drożdży 100 g cukru 80 g miękkiego masła 500 g mąki szczypta soli 2 jajka 450 g twarożku

  • Jagodzianki i reszta - drożdżówki z owocami do upieczenia w sezonie

    Jagodzianki i reszta - <strong>drożdżówki</strong> z owocami do upieczenia w sezonie

    drożdżówek - przekonuje Bistro mama . Poza sezonem użyj mrożonych owoców. Porcja na osiem bułeczek. Drożdżówki z malinami i kruszonką ciasto drożdżowe na 8 drożdżówek: 1 szklanka mleka 40 g świeżych drożdży 100 g cukru 500 g mąki pszennej 80 g miękkiego masła 1 jajko szczypta soli ok. 1.5

  • Menu dnia z pysznym makaronem

    Menu dnia z pysznym makaronem

    przygotowanie drożdżówek, zamiast jabłkowego musu możesz wypełnić bułeczki surowymi jabłkami, np. pokrojonymi w kostkę lub niezbyt grube plastry. Drożdżówki z Jabłkami Składniki na ciasto (na ok 8-10 drożdżówek z jabłkami): 200 ml mleka 40 g świeżych drożdży 150 g cukru 500 g mąki pszennej 90 g

  • Ciasto z jabłkami - 15 przepisów na sezon

    Ciasto z jabłkami - 15 przepisów na sezon

    Ciasto z jabłkami nie musi być szarlotką. Soczyste, kwaskowe jabłka również dobrze smakują na chrupiącym, złocistym cieście francuskim, w puszystej drożdżówce czy też w prostym, domowym cieście ucieranym. Jak wybrać jabłka? Najlepsze i do tradycyjnej szarlotki, i do tarty tatin są jabłka twarde

  • Jak u babci - domowe wypieki

    Jak u babci - domowe wypieki

    Serwis kaw... Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Zapach ciasta drożdżowego często przywołuje najlepsze wspomnienia. Drożdżówki z serem "Watruszki" 50 dag mąki 3 dag drożdży 3 łyżki cukru niepełna szklanka mleka 4 jajka 10 dag

  • Pięć obiadów, które walczą z zimową oponką

    Pięć obiadów, które walczą z zimową oponką

    Choć starasz się zrzucić nadprogramowe kilogramy lub jeść zdrowiej, brakuje ci ciasteczek? Znamy to. Raz na jakiś czas zrób sobie domowe ciasteczka owsiane. Najlepiej zabierz je ze sobą do pracy lub szkoły. Krem pietruszkowo-gruszkowy 1 kg korzeni pietruszki 3 łyżki oleju z pestek winogron 1 gr