Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tort marcepanowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tort marcepanowy - składniki:
Tort marcepanowy - sposób przygotowania: Ucieramy masło z cukrem, dodajemy po kawałku marcepan. Kiedy masa będzie gładka, stopniowo dodajemy jajka, skórkę, cukier waniliowy i ekstrakt. Przesiewamy mąkę z proszkiem i solą, łączymy z ucieraną masą marcepanową. Przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy. Pieczemy 35-45 min w temp. 170-180°C. Biszkopt kroimy wzdłuż na trzy części i przekładamy ganaszem czekoladowym. Boki i wierzch złożonego tortu smarujemy resztą ganaszu. Masę marcepanową cienko rozwałkowujemy i obkładamy nią tort. Ganasz czekoladowy: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zagotowujemy śmietanę, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Następnie masę miksujemy, dodając masło, syrop oraz rum. Ganasz malinowy: Maliny miksujemy i przecieramy przez sito, aby uzyskać 180 g pulpy. Owoce zagotowujemy z miodem. Do gorącej masy wrzucamy pokruszoną czekoladę, mieszamy; gdy się rozpuści - miksujemy. Na koniec wrzucamy masło i znowu mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

Informacje o Tort marcepanowy

  • Być gościem idealnym, czyli co przynieść na Wigilię

    Być gościem idealnym, czyli co przynieść na Wigilię

    keksówce. Nie zapomnij tylko zabrać jej z powrotem do domu. Oczywiście dzięki zamykanym pojemnikom na ciasta, można przewieźć nawet skomplikowane kremowe torty. Więc jeśli dysponujesz takim naczyniem albo chcesz w nie zainwestować - szalej do woli! Może tort marcepanowy

  • Jaśnie Panie Marcepanie

    Jaśnie Panie Marcepanie

    . Tort marcepanowy (Forma o średnicy 25 cm) Biszkopt: 255 g masła, 140 g cukru, 255 g marcepanu (w proporcji 50% migdałów i 50% cukru pudru), 7 jajek, skórka otarta z 1 pomarańczy, 1 łyżka cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego, 260 g