Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tort marcepanowy
Tort marcepanowy - składniki:
Tort marcepanowy - sposób przygotowania:
Ucieramy masło z cukrem, dodajemy po kawałku marcepan. Kiedy masa będzie gładka, stopniowo dodajemy jajka, skórkę, cukier waniliowy i ekstrakt. Przesiewamy mąkę z proszkiem i solą, łączymy z ucieraną masą marcepanową. Przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy. Pieczemy 35-45 min w temp. 170-180°C. Biszkopt kroimy wzdłuż na trzy części i przekładamy ganaszem czekoladowym. Boki i wierzch złożonego tortu smarujemy resztą ganaszu. Masę marcepanową cienko rozwałkowujemy i obkładamy nią tort. Ganasz czekoladowy: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zagotowujemy śmietanę, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Następnie masę miksujemy, dodając masło, syrop oraz rum. Ganasz malinowy: Maliny miksujemy i przecieramy przez sito, aby uzyskać 180 g pulpy. Owoce zagotowujemy z miodem. Do gorącej masy wrzucamy pokruszoną czekoladę, mieszamy; gdy się rozpuści - miksujemy. Na koniec wrzucamy masło i znowu mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
- Forma o średnicy 25 cm:
- Biszkopt:
- 255 g masła
- 140 g cukru
- 255 g marcepanu (w proporcji 50% migdałów i 50% cukru pudru)
- 7 jajek
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 260 g mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- ganasz czekoladowy:
- 300 g deserowej czekolady
- 150 g 36% śmietanki
- 50 g masła
- 100 ml ciemnego rumu
- 50 ml syropu glukozowego (niekoniecznie)
- ganasz malinowy:
- 200 g malin
- 80 g miodu
- 260 g białej czekolady
- 20 g masła
Informacje o Tort marcepanowy
-
Być gościem idealnym, czyli co przynieść na Wigilię
keksówce. Nie zapomnij tylko zabrać jej z powrotem do domu. Oczywiście dzięki zamykanym pojemnikom na ciasta, można przewieźć nawet skomplikowane kremowe torty. Więc jeśli dysponujesz takim naczyniem albo chcesz w nie zainwestować - szalej do woli! Może tort marcepanowy
-
Jaśnie Panie Marcepanie
. Tort marcepanowy (Forma o średnicy 25 cm) Biszkopt: 255 g masła, 140 g cukru, 255 g marcepanu (w proporcji 50% migdałów i 50% cukru pudru), 7 jajek, skórka otarta z 1 pomarańczy, 1 łyżka cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego, 260 g
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki