Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta limonkowa z żurawinami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tarta limonkowa z żurawinami - składniki:
Tarta limonkowa z żurawinami - sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy 3-4 łyżki zimnej wody i pokrojone masło, siekamy nożem i szybko wyrabiamy. Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 min, potem rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wkładamy do natłuszczonej formy na tartę (śr. 26-28 cm). Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy na godzinę do lodówki. Przykrywamy pergaminem i obciążamy grochem. Pieczemy przez 15 min w temp. 200°C (termoobieg: 180°C), potem wyjmujemy, usuwamy papier i groch. Zmniejszamy temp. do 160°C (termoobieg: 140°C). Robimy krem: mascarpone ucieramy z sokiem i skórką z limonek, cukrem, cukrem waniliowym i jajkami, łączymy ze śmietaną. Na podpieczonym cieście układamy 3/4 żurawin, przykrywamy kremem i pieczemy 30 min. Studzimy, dekorujemy resztą żurawin i plasterkami limonki, posypujemy cukrem pudrem.
Tarta szpinakowa na kruchym spodzie - dobry nastrój na długo

Informacje o Tarta limonkowa z żurawinami

  • Żurawiny na słodko i na słono

    Żurawiny na słodko i na słono

    ciemnej masy i piec zgodnie z wcześniejszymi instrukcjami. Pozostawić kilka żurawin do dekoracji. Tarta limonkowa z żurawiną Ciasto: 200 g mąki 40 g cukru 150 g masła 3-4 łyżki stołowe zimnej wody 500 g suszonego groszku Papier do pieczenia Nadzienie: 2 limonki 200 ml bitej śmietany 250 g serka mascarpone