Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tarta limonkowa z żurawinami
Tarta limonkowa z żurawinami - składniki:
Tarta limonkowa z żurawinami - sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy 3-4 łyżki zimnej wody i pokrojone masło, siekamy nożem i szybko wyrabiamy. Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 min, potem rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wkładamy do natłuszczonej formy na tartę (śr. 26-28 cm). Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy na godzinę do lodówki. Przykrywamy pergaminem i obciążamy grochem. Pieczemy przez 15 min w temp. 200°C (termoobieg: 180°C), potem wyjmujemy, usuwamy papier i groch. Zmniejszamy temp. do 160°C (termoobieg: 140°C). Robimy krem: mascarpone ucieramy z sokiem i skórką z limonek, cukrem, cukrem waniliowym i jajkami, łączymy ze śmietaną. Na podpieczonym cieście układamy 3/4 żurawin, przykrywamy kremem i pieczemy 30 min. Studzimy, dekorujemy resztą żurawin i plasterkami limonki, posypujemy cukrem pudrem.
- Na 16 porcji:
- Ciasto:
- 200 g mąki
- 40 g cukru
- 150 g masła
- 500 g suchego grochu lub fasoli (do wstępnego pieczenia)
- Krem:
- 250 g mascarpone
- sok i skórka otarta z 2 limonek
- 150 g cukru
- 1 torebka cukru waniliowego (8 g)
- 2 jajka
- 200 ml ubitej śmietany
- 200 g suszonych żurawin
- Dekoracja:
- plasterki limonki
- cukier puder do posypania
Tarta szpinakowa na kruchym spodzie - dobry nastrój na długo
Informacje o Tarta limonkowa z żurawinami
-
Żurawiny na słodko i na słono
ciemnej masy i piec zgodnie z wcześniejszymi instrukcjami. Pozostawić kilka żurawin do dekoracji. Tarta limonkowa z żurawiną Ciasto: 200 g mąki 40 g cukru 150 g masła 3-4 łyżki stołowe zimnej wody 500 g suszonego groszku Papier do pieczenia Nadzienie: 2 limonki 200 ml bitej śmietany 250 g serka mascarpone
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki