Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Rogale Marcińskie
Rogale Marcińskie - składniki:
Rogale Marcińskie - sposób przygotowania:
Zrób masę: do maku dodaj miód, zmiel dwukrotnie, dodaj zrumienione orzechy, sparzone rodzynki i posiekaną skórkę pomarańczową. Wymieszaj, zagęść białkiem. Zrób ciasto: drożdże rozprowadź ciepłą wodą, dodaj cukier, jajko, mleko, mąkę, stopione masło, esencje zapachowe i nieco soli. Wyrób, odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto zagnieć jeszcze raz, podziel na pół, obie części rozwałkuj na grubość 5 mm, przełóż plasterkami masła i rozwałkuj na placki. Pokrój na trójkąty, nałóż na nie masę, zwiń rogaliki. Piecz na złoto w temp. 180°C. Ozdób lukrem z cukru pudru i łyżki gorącej wody oraz skórką pomarańczową.
- Ciasto:
- 60 dag mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 1 jajko
- sól
- 12 dag masła
- 8 dag cukru
- 2.5 dag drożdży
- po 1 esencji migdałowej i pomarańczowej
- Do przełożenia ciasta:
- 25 dag mocno schłodzonego masła
- Do posypania:
- posiekana kandyzowana skórka pomarańczowa
- Masa:
- 50 dag białego maku
- 10 dag bakalii (mielone orzechy; rodzynki; kandyzowana skórka pomarańczowa)
- cukier lub miód do smaku
- Do zagęszczenia masy:
- surowe białko
- Lukier:
- 4 łyżki cukru pudru
Informacje o Rogale Marcińskie
-
Słodkie rogale od św. Marcina
najbardziej kojarzą się z 11 listopada. Przepis na rogale Świętomarcińskie 12.68MB W 2008 roku rogale marcińskie zostały wpisane do unijnego rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych i otrzymały
-
Słodkie rogale od św. Marcina
rogale? W 2008 roku rogale marcińskie zostały wpisane do unijnego rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych i otrzymały znak Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia. Jest on przyznawany regionalnym specjałom, wytwarzanym tradycyjnymi metodami z lokalnych produktów
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki