Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wermut biały wytrawny

Autor
A A A
  • Wermut biały wytrawny

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Wermut biały wytrawny - składniki:
  • 5 g piołunu
  • 5 g mięty pieprzowej
  • 2 g korzenia kozłka lekarskiego
  • 1 g imbiru
  • 5 g cynamonu skórka z 1 pomarańczy i 1 cytryny
  • 10 l białego wytrawnego wina (np. niedrogiego lekko słodkiego rieslinga)
  • 1/2 l wódki
  • 5-10 g węgla aktywowanego
Wermut biały wytrawny - sposób przygotowania: Mieszankę ziołową oraz skórkę z pomarańczy zalewamy wódką, odstawiamy na 2-3 tygodnie, mieszając od czasu do czasu. Gotowy macerat przecedzamy przez watę lub gazę i dodajemy do wina. Całość mieszamy i odstawiamy na kilka miesięcy. Na koniec dodajemy do wermutu węgiel aktywowany, aby trunek odbarwił się i stał się przezroczysty. Trunek można wzmocnić, dodając 130-150 ml spirytusu na 10 l wina.