Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Cioppino

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Cioppino - składniki:
Cioppino - sposób przygotowania: Usuwamy pancerz i przewód pokarmowy krewetek. Oczyszczamy i usuwamy pancerze krabów, czyścimy małże, pozostawiając je w skorupkach. Na rozgrzaną w rondlu oliwę wrzucamy posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek, posiekaną paprykę i pietruszkę. Smażymy, często mieszając, aż cebula będzie miękka. Dodajemy koncentrat, rozgniecione łyżką pomidory z puszki wraz z sokiem, wino i zioła. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut, aż do lekkiego zgęstnienia. Dodajemy owoce morza. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż małże się otworzą, a krewetki zaróżowią (ok. 20 min). Nalewamy zupę do miseczek i podajemy z chlebem.

Informacje o Cioppino

  • Jajko Columbo

    Jajko Columbo

    detektyw siedzi nad dużą miską cioppino. Ta rybna zupa wymyślona pod koniec XIX wieku przez włoskich rybaków, którzy osiedlili się w San Francisco, doskonale pasuje do jego włoskich korzeni. Na stołach lat 70. gościła często granola - pieczona na chrupko mieszanka owsa, pszenicy