Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Łopatka wieprzowa z owocami pigwowca
Łopatka wieprzowa z owocami pigwowca - składniki:
Łopatka wieprzowa z owocami pigwowca - sposób przygotowania:
Mięso nacinamy 'w kratkę', nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno posiekaną papryczką chilli. Owoce pigwowca pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Obraną cebulę kroimy w talarki. Umieszczamy mięso w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i obkładamy owocami oraz cebulą. Polewamy marynatą przygotowaną z podanych składników. Przykrywamy naczynie i pieczemy przez godzinę w temp. 180°C. Wyjmujemy z piekarnika, polewamy mięso sosem, który utworzył się na dnie naczynia, i ponownie pieczemy przez godzinę. Przed podaniem dekorujemy pieczeń listkami bazylii.
- 1 kg bez kości łopatki wieprzowej
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryczki chilli bez pestek
- 1/2 kg owoców pigwowca
- 1 duża czerwona cebula
- tłuszcz do posmarowania naczynia
- 1 łyżka świeżych liści bazylii
- Marynata:
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- sól
- pieprz
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 cm startego imbiru
- kilka nitek szafranu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- po 1/2 łyżeczki listków bazylii i oregano
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki