Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ciasto kokosowe z rodzynkami
Ciasto kokosowe z rodzynkami - składniki:
Ciasto kokosowe z rodzynkami - sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Ucieramy masło z cukrem, a gdy powstanie gładka masa, dodajemy mąkę i wiórki kokosowe, mieszając. Masę przekładamy do wyściełanej pergaminem tortownicy o średnicy 22 cm, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy około 15 minut na złoty kolor. Czekamy, aż wystygnie, a w tym czasie robimy drugą warstwę ciasta. Ucieramy jajka z cukrem na puszysty kogel-mogel. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Na koniec wsypujemy rodzynki i delikatnie mieszamy. Przygotowaną masę rozprowadzamy na kokosowym spodzie, wygładzamy wierzch i pieczemy 25 minut, aż ciasto będzie rumiane. Po wyjęciu z piekarnika studzimy i kroimy promieniście w trójkąty.
- Warstwa kokosowa:
- 150 g stopionego masła
- 80-90 g cukru trzcinowego
- 150 g mąki tortowej
- 80 g wiórków kokosowych
- Warstwa rodzynkowa:
- 2 jajka
- 170 g cukru trzcinowego
- 70-80 g przesianej mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g rodzynek (najlepiej jasnych sułtanek)
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki