Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto kokosowe z rodzynkami

Autor
A A A
  • Ciasto kokosowe z rodzynkami

    Fot. Małgorzata Dzięgielewska

    Czas przygotowania: do 60 minut

    Poziom trudności: łatwe

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciasto kokosowe z rodzynkami - składniki:
Ciasto kokosowe z rodzynkami - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Ucieramy masło z cukrem, a gdy powstanie gładka masa, dodajemy mąkę i wiórki kokosowe, mieszając. Masę przekładamy do wyściełanej pergaminem tortownicy o średnicy 22 cm, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy około 15 minut na złoty kolor. Czekamy, aż wystygnie, a w tym czasie robimy drugą warstwę ciasta. Ucieramy jajka z cukrem na puszysty kogel-mogel. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Na koniec wsypujemy rodzynki i delikatnie mieszamy. Przygotowaną masę rozprowadzamy na kokosowym spodzie, wygładzamy wierzch i pieczemy 25 minut, aż ciasto będzie rumiane. Po wyjęciu z piekarnika studzimy i kroimy promieniście w trójkąty.