Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Krokiety serowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Krokiety serowe - składniki:
Krokiety serowe - sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Wsypujemy mąkę i smażymy, cały czas mieszając, przez 2-3 minuty. Wlewamy po trochu mleko i doprowadzamy (wciąż mieszając) niemal do wrzenia. Gotujemy 5 minut na najmniejszym ogniu, aż sos będzie gęsty i gładki. Dodajemy sery i rozpuszczamy je w sosie, mieszając. Odstawiamy z ognia i gdy nieco przestygnie, dodajemy po jednym żółtka. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Kwadratową lub prostokątną formę (o wymiarach mniej więcej 22 x 22 cm) wykładamy folią spożywczą. Wlewamy masę serową i wygładzamy wierzch. Przykrywamy folią, dociskając ją dokładnie do powierzchni masy, żeby nie utworzyła się skórka. Wstawiamy do lodówki na noc (może tam stać do 3 dni). Przygotowujemy panierkę: ubijamy białka z solą i łyżką oleju, aż się spienią. Mąkę i tartą bułkę wsypujemy do osobnych płaskich naczyń. Zastygniętą masę serową wyrzucamy na lekko omączony blat stołu. Kroimy na 12 prostokątów. Każdy obtaczamy lekko najpierw w mące, potem w białkach, na koniec zaś w tartej bułce. Kładziemy krokiety na talerzu, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki, gdzie mogą poczekać do chwili, w której będziemy je smażyć. Rozgrzewamy olej we frytownicy (lub w odpowiednio dużym rondlu) do temperatury 180°C i smażymy krokiety po kilka naraz, aż będą miały ciemnozłoty kolor. Odsączamy nadmiar tłuszczu na papierze kuchennym i wstawiamy krokiety do ciepłego piekarnika, żeby nie wystygły, zanim usmażymy wszystkie do końca. Podajemy gorące, z zieloną sałatą i ćwiartkami cytryny.