Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pikle z limonek

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pikle z limonek - składniki:
  • 25 limonek pokrojonych w ćwiartki
  • 1 szklanka soli
  • 1/4 szklanki mielonej kozieradki
  • 1/4 szklanki gorczycy w proszku
  • 2 łyżki chilli w proszku
  • 1 łyżka kurkumy
  • 2.5 szklanki oleju z gorczycy
  • 1 łyżeczka asafetydy
  • 2 łyżki białej gorczycy (obie przyprawy do kupienia w sklepach z żywnością orientalną oraz w licznych sklepach internetowych)
Pikle z limonek - sposób przygotowania: Limonki ciasno układamy w wysterylizowanych słoikach, przesypując solą. Zakręcamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1-2 tygodnie, aż staną się miękkie i ciemnobrązowe. Kiedy owoce są już gotowe, mieszamy kozieradkę, sproszkowaną gorczycę, chilli i kurkumę. Mieszankę dodajemy do limonek, po czym zostawiamy na 2-3 dni. Po tym czasie rozgrzewamy olej z asafetydą i gorczycą. Kiedy zawrze, zalewamy nim limonki. Słoiki zakręcamy i zostawiamy w ciepłym miejscu. Po tygodniu pikle można jeść.