Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Bożonarodzeniowe ciasto niani

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Bożonarodzeniowe ciasto niani - składniki:
Bożonarodzeniowe ciasto niani - sposób przygotowania: Przesiewamy mąkę z przyprawami, dodajemy kandyzowaną skórkę i suszone owoce, mieszamy. W innej misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy żółtka (pomału, ciągle ubijając). Wsypujemy mąkę wraz z bakaliami, delikatnie mieszając. Ostrożnie łączymy z pianą ubitą z białek. Wlewamy ciasto do tortownicy posmarowanej masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na 2,5 godziny. Studzimy, wyjmujemy z formy. Długą wykałaczką robimy dziurki w cieście i nasączamy 2 łyżkami brandy lub rumu. Następnego dnia polewamy resztą alkoholu. Ciasto można trzymać przez kilka dni w szczelnym pudełku.