Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wino rodzynkowe

Autor
A A A
  • Wino rodzynkowe

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Wino rodzynkowe - składniki:
Wino rodzynkowe - sposób przygotowania: Rodzynki szybko przemywamy bardzo zimną wodą i zalewamy 2 l chłodnej wody, mieszamy i odstawiamy na noc. Powstały płyn przecedzamy do  gąsiora; zaszczepiamy drożdżami i zatykamy czopem z waty. Osączone rodzynki ponownie zalewamy 2 l chłodnej wody; po 10 godz. przecedzamy powstały płyn do gąsiora. Rozmiękczone rodzynki miksujemy. Do otrzymanej miazgi wlewamy 2 1 chłodnej wody, po kilku godzinach przecedzamy powstały płyn do gąsiora. Rozpuszczamy cukier w 1 l wody, dodajemy go do nastawu wraz z kwaskiem cytrynowym i dopełniamy całość wodą do objętości 10l.