Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Łosoś marynowany w buraczkach

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Łosoś marynowany w buraczkach - składniki:
Łosoś marynowany w buraczkach - sposób przygotowania: Do gorącego wywaru z ryby wkładamy bouquet garni i pokrojonego w kostkę jednego czerwonego buraka. Studzimy, a potem do tak przygotowanej marynaty dodajemy kawałki łososia i zostawiamy na 12 godzin w chłodnym miejscu. Pozostałe buraki (czerwony i chioggia) kroimy na cienkie paseczki. Możemy użyć surowych lub najpierw pokroić je na cienkie plastry, obgotować w gorącej wodzie (nie dłużej niż minutę), przepłukać zimną wodą, odsączyć i wtedy pokroić na cienkie paski. Połowę masła roztapiamy na małym ogniu, oprószamy mąką, mieszamy i - kiedy mąka się lekko przyrumieni - wlewamy około 1/2 l marynaty. Energicznie mieszamy trzepaczką, gotujemy na małym ogniu, aż sos odparuje mniej więcej o 1/3. Łososia smażymy na pozostałym maśle, po 2 minuty z każdej strony. Przekładamy na talerze, polewamy sosem, podajemy z paskami buraków. Potrawę można jeszcze udekorować jasnymi rodzynkami.

Informacje o Łosoś marynowany w buraczkach

  • Bohater świątecznego stołu

    Bohater świątecznego stołu

    nowoczesnego? Solidny kawałek łososia zamarynuj w buraczkach. Łosoś marynowany z buraczkami 500 g surowego filetu z łososia ze skórą 1 duży burak marynata: 1 łyżka musztardy typu Dijon 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki zwykłego cukru 1 łyżeczka brązowego cukru gałka muszkatołowa sos: 200 ml śmietany 18

  • Buraki na słono i słodko

    Buraki na słono i słodko

    trąbkę - różę. Autor: gruszkinawierzbiee.blogspot.com Buraki doskonale pasują również do śledzi. Wypróbuj na przykład nasze przepisy na śledzia pod pierzynką oraz sałatkę ziemniaczaną ze śledziem . Łosoś marynowany z buraczkami 500 g surowego filetu z łososia ze skórą 1 duży burak Marynata: 1