Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Perliczka na ciastku a la piróg biłgorajski

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Perliczka na ciastku a la piróg biłgorajski - składniki:
Perliczka na ciastku a la piróg biłgorajski - sposób przygotowania: Przygotowujemy perliczkę. Oddzielamy piersi ze skórą od korpusu, zachowując skrzydełka. Robimy marynatę z pozostałych składników. Nacieramy mięso i zostawiamy na 12 godzin. Na korpusie gotujemy wywar. Przez 20 minut prażymy korpus w piekarniku (180°C). Pokrojone warzywa podsmażamy na maśle, dodajemy korpus i koncentrat, zalewamy litrem wody. Do pokrojonych w plasterki i usmażonych pieczarek wlewamy tokaj, odparowujemy do konsystencji syropu. Dodajemy do bulionu razem z resztą składników. Gotujemy 4-5 godzin, uzupełniając wodę. Cedzimy. Robimy sos. Na łyżce masła podsmażamy posiekaną szalotkę i czosnek, wlewamy tokaj i gotujemy, aż zgęstnieje. Dodajemy kilka łyżek wywaru (resztę można zamrozić i wykorzystać później), zimne masło, doprawiamy solą i pieprzem. Piersi perliczki zawijamy w przezroczystą folię, wkładamy do wrzątku na 10 minut, odwijamy i podsmażamy mięso na maśle, aby skórka się zrumieniła. Zagniatamy ciasto z podanych składników. Odkładamy na 20 minut. Robimy nadzienie. Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy, mieszamy z kaszą i odstawiamy na godzinę. Mieszamy z serem i śmietaną. Solimy i pieprzymy. Ciasto drożdżowe cienko rozwałkowujemy, połową wykładamy keksówkę, nakładamy farsz, przykrywamy resztą ciasta, smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakłuwamy. Pieczemy w 180°C przez 40 minut. Podajemy z perliczką i sosem z tokaju. Michał Janowicz Kucharz w restauracji Winnica w Zielonej Górze. Chciał być prawnikiem, ale poszedł na MISH na UAM w Poznaniu. Jak na humanistę przystało, przyjechał do nas z książką kucharską po babci. Gotować zaczął, dorabiając podczas wakacji w knajpach. Przez rok szefował restauracji Lokomotywa w Puszczykowie. Następnie trafił do poznańskiego wine baru La Passion du Vin. Podkreśla, że nauczył się tam wiele o winie i francuskich technikach gotowania. W Winnicy pracuje od pół roku. Lubi używać produktów regionalnych i sezonowych. Marzy, aby kiedyś również pisać o gotowaniu.