Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Chrupiące kiełbaski jagnięce z ryżem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Chrupiące kiełbaski jagnięce z ryżem - składniki:
  • 300 g cienkich surowych kiełbasek jagnięcych
  • 4-5 łyżek oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • garść zielonej fasolki szparagowej
  • 200 g ugotowanego ryżu (dzikiego albo mieszanki dzikiego i jaśminowego lub basmati)
  • 4-5 łyżek sosu sojowego
  • kilka listków bazylii
  • 1 mały pęczek dymki
  • sok z 1 cytryny
Chrupiące kiełbaski jagnięce z ryżem - sposób przygotowania: Kiełbaski możemy wędzić w puszce (45-60 minut), na grillu (30-45 minut) lub w beczce, w ciepłym dymie (około 45 minut). Rozgrzewamy na patelni oliwę z pokrojonym na cienkie plasterki czosnkiem (dzięki temu oliwa nabierze czosnkowego aromatu) i podsmażamy kiełbaski pokrojone na kawałki o długości 2 cm, aż staną się chrupkie. Dorzucamy zieloną fasolkę szparagową (z odciętymi ogonkami) i podsmażamy, aż będzie chrupka i soczysta. Następnie dodajemy wcześniej ugotowany ryż, sos sojowy, bazylię i dalej podsmażamy, aż ryż będzie ciepły. Możemy dodać trochę wody, jeśli będzie za mało płynu na patelni. Przed podaniem posypujemy posiekaną bazylią, posiekaną dymką i polewamy sokiem z cytryny. Najlepiej smakuje na ciepło, od razu po przygotowaniu.

Informacje o Chrupiące kiełbaski jagnięce z ryżem

  • Będzie dym

    Będzie dym

    ogień, dodajemy kawałki uwędzonego pstrąga, podsmażamy przez 4-5 min, aż boki frittaty się zrumienią i będą chrupkie, a środek pozostanie kremowy. Doprawiamy solą, pieprzem i od razu podajemy. Chrupiące kiełbaski jagnięce z ryżem (dla 3-4 osób