Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Nalewka z czarnych porzeczek

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Nalewka z czarnych porzeczek - składniki:
Nalewka z czarnych porzeczek - sposób przygotowania: Owoce przebieramy, myjemy, odszypułkowujemy, wkładamy do słoja, przesypując cukrem. Słój szczelnie zamykamy, odstawiamy w nasłonecznione miejsce na miesiąc. Powstały sok zlewamy i wstawiamy do lodówki, owoce w słoju zalewamy wódką i odstawiamy na 3 tygodnie. Następnie zlewamy nalewkę do butelki, mieszamy z sokiem, dodajemy spirytus i odstawiamy na 2 miesiące. Sklarowana nalewka dojrzewa co najmniej 4 miesiące.

Informacje o Nalewka z czarnych porzeczek

  • Nalewka - sercem robiony napój

    Nalewka - sercem robiony napój

    Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu zwyciężył Maciej Fik z Bydgoszczy z nalewką Mirabelkową. II miejsce zdobył Andrzej Kończal z Poznania za Pigwówkę z litworem, III miejsce - Wojciech Suchanek z Węgierskie Górki za Nalewkę z Czarnej Porzeczki Wytrawną. Ponadto przyznano wyróżnienie

  • Nalewki - lato zamknięte w butelce

    Nalewki - lato zamknięte w butelce

    potrząsając butlą. Potem płyn znad owoców zlewa się, jeśli wymaga tego przepis - dosładza się, i odstawia do leżakowania. A jakie są Wasze ulubione owocowe nalewki? Przeczytaj, jak zrobić nalewkę z czarnych porzeczek Cenioną za smak orzechówkę przygotowuje się na bazie surowych, zielonych orzechów włoskich