Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ciasto wiewiórka
Ciasto wiewiórka - składniki:
Ciasto wiewiórka - sposób przygotowania:
Jajka ubijamy z cukrem na kremową, puszystą masę. Mąkę mieszamy z cynamonem, sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i do ubitych jajek dodajemy na przemian trochę mąki i trochę oleju. Jabłka obieramy, dzielimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wraz z orzechami dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Prostokątną formę na ciasto smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Napełniamy ciastem, wyrównujemy powierzchnię łopatką, pieczemy pół godziny w temp. 200°C (w piekarniku z termoobiegiem 180°C). Jeśli wierzch za szybko się rumieni, przykrywamy ciasto pergaminem albo kawałkiem folii aluminiowej.
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki oleju o neutralnym smaku
- 3-4 duże winne jabłka (landsberska; szara reneta)
- 1 szklanka posiekanych (niezbyt drobno) orzechów włoskich albo laskowych
- masło i bułka tarta do formy
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki