Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Paris-Brest
Paris-Brest - składniki:
Paris-Brest - sposób przygotowania:
Pieczemy ptysie. Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub matą silikonową. Ciasto ptysiowe nakładamy do rękawa cukierniczego (albo bardzo mocnej torebki na mrożonki z odciętym rogiem) i wyciskamy oponki o średnicy ok. 8 cm. Posypujemy orzeszkami. Pieczemy 10 minut w 220°C, obniżamy temperaturę do 190°C i pieczemy kolejne 10 minut. Oponki powinny się piec ok. 25 minut ostatnie minuty przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Upieczone oponki zdejmujemy z blachy i studzimy na kratce do ciasta. Robimy nadzienie. Ubijamy śmietanę, dodając zagęstnik. Plastikową łopatką do ciasta nonszalancko mieszamy ją z nutellą. Zimne oponki rozcinamy na pół i nadziewamy bitą śmietaną z nutellą. Przed podaniem oponki posypujemy cukrem pudrem.
- 1/2 porcji ciasta ptysiowego
- 1 szklanka posiekanych orzechów laskowych
- cukier puder do posypania
- Na nadzienie:
- 2 szklanki śmietany kremówki 30-36%
- 2 łyżki zagęstnika do bitej śmietany
- 6-7 łyżek (lub więcej) nutelli w temperaturze pokojowej
Informacje o Paris-Brest
-
Mój ty ptysiu!
wypełniaj nadzieniem tuż przed podaniem. - prócz ptysi i eklerków, z ciasta parzonego możesz też przygotować inne desery, np. słynny tort św. Honoriusza lub deserowe ciastko Paris-Brest . A oto kilka pomysłów na ptysie - słodkie i wytrawne: Profiterolami określa się małe ptysie wypełnione
-
Dzika plaża, świetne jedzenie i kula czasu. Jak odpocząć w Trójmieście z dala od tłumów i zgiełku?
ochotę na deser, więc postanawiamy wpaść do UMAM. To działająca od kilku miesięcy cukiernia przy ulicy Hemara 1. Jej szef, Krzysztof Ilnicki żałuje, że przyjechaliśmy tak późno (koło 17), bo - jego zdaniem - już nic nie ma. A jednak znalazł się serniczek jeżynowy (z probówką), ciastko Paris-Brest z
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki