Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Krewetki śródziemnomorskie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Krewetki śródziemnomorskie - składniki:
  • 4-5 ząbków czosnku
  • dobra oliwa
  • 50 g masła
  • 1 kieliszek wytrawnego białego wina
  • 12-16 dużych krewetek (najlepsze będą szare - nie parzone)
  • 1 papryczka chilli
  • 1 pęczek bazylii
Krewetki śródziemnomorskie - sposób przygotowania: Obrany i drobno posiekany czosnek wrzucamy do rozgrzewającej się na patelni oliwy. Dodajemy masło i, kiedy się stopi, wlewamy wino. Gdy alkohol odparuje, wrzucamy krewetki. Smażymy 6-8 min, aż staną się różowe. Wrzucamy posiekaną chilli oraz  bazylię. Podajemy z chrupką bagietką do maczania w sosie.
Krewetki w kokosowej panierce