Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kura w czerwonym winie
Kura w czerwonym winie - składniki:
Kura w czerwonym winie - sposób przygotowania:
Do miski wlewamy 750 ml wina, dodajemy pozostałe grubo pokrojone składniki, przyprawiamy pieprzem. Kurczaka dzielimy na kawałki, zanurzamy w marynacie i wstawiamy na dobę do lodówki. Rozgrzewamy oliwę z bukietem ziół (rozmaryn, szałwia i tymianek związane nitką). Kurczaka wyjmujemy z marynaty i osuszamy, marynatę wylewamy. Rumienimy mięso z każdej strony, pozostawiając zioła na patelni. Solimy, oprószamy mąką, mieszamy. Zawartość patelni przekładamy do rondla, zalewamy resztą wina i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie - ok. 30 minut. Podajemy z ziemniakami.
- Marynata:
- 1 czerwona cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 litr czerwonego wina (najlepiej sangiovese)
- kilka ziaren pieprzu
- Oraz:
- 1 (ok. 1.5 kg) kurczak z wolnego wybiegu
- 5-6 łyżek oliwy extra vergine
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- sól
- 1 łyżka mąki
- 1 gałązka świeżego tymianku
- 3-4 listki świeżej szałwii
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki