Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kura w czerwonym winie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kura w czerwonym winie - składniki:
Kura w czerwonym winie - sposób przygotowania: Do miski wlewamy 750 ml wina, dodajemy pozostałe grubo pokrojone składniki, przyprawiamy pieprzem. Kurczaka dzielimy na kawałki, zanurzamy w marynacie i wstawiamy na dobę do lodówki. Rozgrzewamy oliwę z bukietem ziół (rozmaryn, szałwia i tymianek związane nitką). Kurczaka wyjmujemy z marynaty i osuszamy, marynatę wylewamy. Rumienimy mięso z każdej strony, pozostawiając zioła na patelni. Solimy, oprószamy mąką, mieszamy. Zawartość patelni przekładamy do rondla, zalewamy resztą wina i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie - ok. 30 minut. Podajemy z ziemniakami.