Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Marynowane krewetki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Marynowane krewetki - składniki:
  • po 1 łyżeczce sproszkowanego czosnku; pieprzu cytrynowego i słodkiej papryki
  • 1 kg surowych oczyszczonych i obranych krewetek tygrysich
  • sok z 1 cytryny
  • cienko obrana skórka z 1 cytryny
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego lub winnego
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki chilli w płatkach
  • 1 biała cebula cukrowa (pokrojona w cieniutkie krążki lub w piórka)
  • 1 duża zielona (oczyszczona z pestek i pokrojona w cienkie paski) papryka
Marynowane krewetki - sposób przygotowania: Mieszamy czosnek w proszku z pieprzem cytrynowym i słodką papryką. Krewetki polewamy sokiem z cytryny i obtaczamy w przyprawach. Do rondla wlewamy wodę do wysokości 2-3 cm, wrzucamy pokrojoną w paseczki skórkę cytrynową. Ponad powierzchnią wody umieszczamy koszyczek do parowania, wkładamy do niego krewetki. Przykrywamy i gotujemy na parze przez 2 minuty. Krewetki przekładamy do miski z lodem, aby gwałtownie przerwać gotowanie. Robimy marynatę, mieszając oliwę z oboma octami, koperkiem, czosnkiem, musztardą, miodem, solą i chilli. Wlewamy do woreczka, wkładamy do marynaty ostudzone krewetki razem z cebulą i zieloną papryką. Mocno zawiązujemy woreczek i kilka razy nim potrząsamy, aby krewetki pokryły się marynatą z każdej strony. Wkładamy na noc do lodówki, podajemy zimne, np. na przystawkę.
Krewetki w kokosowej panierce