Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Marynowane krewetki
Marynowane krewetki - składniki:
Marynowane krewetki - sposób przygotowania:
Mieszamy czosnek w proszku z pieprzem cytrynowym i słodką papryką. Krewetki polewamy sokiem z cytryny i obtaczamy w przyprawach. Do rondla wlewamy wodę do wysokości 2-3 cm, wrzucamy pokrojoną w paseczki skórkę cytrynową. Ponad powierzchnią wody umieszczamy koszyczek do parowania, wkładamy do niego krewetki. Przykrywamy i gotujemy na parze przez 2 minuty. Krewetki przekładamy do miski z lodem, aby gwałtownie przerwać gotowanie. Robimy marynatę, mieszając oliwę z oboma octami, koperkiem, czosnkiem, musztardą, miodem, solą i chilli. Wlewamy do woreczka, wkładamy do marynaty ostudzone krewetki razem z cebulą i zieloną papryką. Mocno zawiązujemy woreczek i kilka razy nim potrząsamy, aby krewetki pokryły się marynatą z każdej strony. Wkładamy na noc do lodówki, podajemy zimne, np. na przystawkę.
- po 1 łyżeczce sproszkowanego czosnku; pieprzu cytrynowego i słodkiej papryki
- 1 kg surowych oczyszczonych i obranych krewetek tygrysich
- sok z 1 cytryny
- cienko obrana skórka z 1 cytryny
- 1/4 szklanki oliwy
- 1/4 szklanki octu jabłkowego lub winnego
- 1/4 szklanki octu balsamicznego
- 2 łyżki drobno posiekanego koperku
- 2 roztarte ząbki czosnku
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki chilli w płatkach
- 1 biała cebula cukrowa (pokrojona w cieniutkie krążki lub w piórka)
- 1 duża zielona (oczyszczona z pestek i pokrojona w cienkie paski) papryka
Krewetki w kokosowej panierce
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki