Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Krewetki tygrysie w pomidorach z fetą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Krewetki tygrysie w pomidorach z fetą - składniki:
  • 50-60 dag dużych krewetek tygrysich (oczyszczonych i obranych - gotowych do przyrządzania)
  • 4 dymki (białe i zielone części)
  • 10-15 dag pokruszonej fety
  • 50-60 dag obranych i pokrojonych w kostkę pomidorów (najlepiej malinowych lub bawolich serc)
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sół
  • pieprz
Krewetki tygrysie w pomidorach z fetą - sposób przygotowania: Siekamy dymki oraz obrane ząbki czosnku. Krewetki rozmrażamy. W rondlu lub brytfannie rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, szklimy czosnek i dymki, często mieszając, przez 2 min. Dodajemy pomidory i zagotowujemy, mieszając. Gotujemy bez pokrywki, aż nadmiar soku odparuje i powstanie gęsty sos (3-4 min). Przyprawiamy solą i grubo mielonym pieprzem. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Do sosu wkładamy krewetki, posypujemy pokruszoną fetą i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy ok. 5 min (jeśli używamy surowych krewetek, zapiekamy je ok. 10 min, aż zrobią się nieprzezroczyste). Ser powinien się lekko stopić i przyrumienić. Podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika.
Krewetki w kokosowej panierce

Informacje o Krewetki tygrysie w pomidorach z fetą

  • Jak przyrządzić krewetki?

    Jak przyrządzić krewetki?

    niż bezpośredni ogień) lub patelnię grillową. Grillujemy 1-2 minuty z jednej strony, 1 minutę z drugiej. Inne przepisy z krewetkami: Tajska zupa kokosowa z krewetkami Szybki ryż smażony z jajkiem i krewetkami Krewetki tygrysie w pomidorach z fetą Szaszłyki z krewetek Makaron z krewetkami